21 Nisan 2008 Pazartesi

AYLARA GÖRE BESLENME



BAMYA: Haziran -Temmuz-Ağustos
BARBUNYA:Nisan- Mayıs-Haziran
BEYAZ LAHANA:Kasım- Aralık-Ocak-Şubat
BEZELYE:Nisan- Mayıs-Haziran
BROKOLI:Ocak-Şubat -Mart
CARLISTON BIBER ve DOLMALIK BIBER:Haziran -Temmuz-Ağustos - Eylül
DEREOTU:Yılın her mevsimi
DOMATES:Haziran -Temmuz-Ağustos - Eylül -Ekim-Kasım
HAVUC:Eylül- Ekim-Kasım - Aralık-Ocak-Şubat -Mart
IC BAKLA:Nisan- Mayıs-Haziran
ISPANAK:Kasım- Aralık-Ocak-Şubat -Mart
KARNABAHAR:Kasım - Aralık-Ocak-Şubat -Mart
KEREVIZ:Kasım - Aralık-Ocak-Şubat -Mart
KIRMIZI LAHANA:Kasım - Aralık-Ocak-Şubat
KIRMIZI SALCALIK BIBER:Ağustos - Eylül -Ekim
KURU SOGAN:Yılın her mevsimi
MADIMAK:Mayıs
MANTAR:Eylül- Ekim
MAYDANOZ:Yılın her mevsimi
MARUL:Nisan- Mayıs-Haziran
PATATES:Yılın her mevsimi
PATLICAN:Haziran -Temmuz-Ağustos - Eylül -Ekim- kasIm
PIRASA:Kasım- Aralık-Ocak-Şubat -Mart
SALATALIK: Mayıs-Haziran -Temmuz- Ağustos - Eylül -Ekim
SEMIZOTU:Nisan- Mayıs-Haziran
SIVRI BIBER:Haziran -Temmuz-Ağustos - Eylül -Ekim-Kasım
TAZE FASULYE:Mayıs- Haziran -Temmuz-Ağustos - Eylül
TAZE YESIL KABAK:Kasım- Aralık-Ocak-Şubat -Mart
TURP:Ocak-Şubat -Mart
Ağacta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu degil ama bunlarında depolanma süresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için;yıkama isleminde titiz davranmak gerektigi belirtiliyor.

Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir;

ÇiLEK:Mayıs-Haziran

Hangi Aylarda Ne Sekilde Beslenmeli
Ocak:
Sebze ve et suyu ile hazırlanmıs çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçen soğuk kıs günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en cok tüketilmesi gereken besinlerden.
ŞUBAT: Kansere karsı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.
MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda İlkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, Izgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.
NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sütlü hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak süt için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
MAYIS: Çilek kısa ömürlü bir meyve. İçeriğindeki zengin vitamin (ozellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.
HAZİRAN:Kısa omürü dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.
TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karısıklığa ve bunamaya karşı etkili.
AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındıgı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.
EKİM: Ekim ayıInda omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tuketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere cok yakışır. Mantarı Izgarada uzerine peynir serperek pisirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.
KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın.Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdigi bol betakaroten sayesinde kansere karsı etkili bir sebze.
ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamakiçin sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
Dalkan Delican
ALINTI

Hiç yorum yok: