4 Mart 2009 Çarşamba

VERİMLİLİK UZMANINDAN KONSER NOTLARI...


Bir sanayi kuruluşunun genel müdürü ve aynı zamanda bir kültür vakfı tarafından kurulan senfoni orkestrasının yönetim kurulu başkanı, o ayın konseri Schubert’in “Bitmemiş Senfonisi”ne, işlerinin yoğunluğu nedeniyle gidemeyeceğini anlayınca yerine, kurumun verimlilik uzmanını gönderdi. Bir hafta sonra, verimlilik uzmanından, teşekkür yerine şöyle bir değerlendirme raporu aldı:

“Sayın Genel Müdürüm,

Dört obuacı, konserin önemli bir bölümünde boş oturmuşlardır. Bunların sayısı azaltılmalı ve diğerlerinin konsere daha çok katılımı sağlanmalı.

On iki kemancı aynı anda, aynı hareketi yapmakta ve aynı notaları seslendirmektedirler. Burada da personel indirimi yapılmalıdır.

Özellikle on altıncı notaların çalınması oldukça gereksizdir. Çünkü izleyiciler, sekizlik notalar ve on altılık notalar arasındaki farkı pek de anlar görünmemektedirler. Bu nedenle yapıt, sekizlik notalarla icra edilmeli ve yüksek ücretli keman ustaları yerine stajyerler kullanılarak giderler düşürülmelidir.

Yaylı sazlar ve işlenen pasajların, nefesli sazlar ile tekrarlarının yol açtığı gereksiz tekrarların önlenmesiyle, iki saatlik konser kolaylıkla yirmi dakikaya indirilebilir.
Verimlilik Uzmanınız John

Hiç yorum yok: